Kral Akbaba Kuşu Nedir? Nasıl Bir Hayvandır.

Kral akbaba (sarcoramphus papa), güney amerika'da yeni dünya akbabaları (cathartidae) familyasına ait, görkemli renkleri olan bir kuş türüdür. Kral akbaba, cinsinin tek türü olup, leş başında öteki akbabalara karşı baskın olmasından ismini bu şekilde almıştır. 

Kral Akbaba Kuşu Nedir? Nasıl Bir Hayvandır.

Kral Akbaba Kuşu Nedir? Nasıl Bir Hayvandır.

Kral akbaba (sarcoramphus papa), güney amerika'da yeni dünya akbabaları (cathartidae) familyasına ait, görkemli renkleri olan bir kuş türüdür. Kral akbaba, cinsinin tek türü olup, leş başında öteki akbabalara karşı baskın olmasından ismini bu şekilde almıştır. 

Kral akbaba dikkat seksi renklere sahiptir. Çıplak başının tepesi, boynu ve göz çevresi kırmızıdır. Gagasındaki et parçası ve ensesi turuncudan sarıya uzanır. Boynun alt kısımları siyahken, yanaklarında kısa, grimsi beyaz tüyler bulunur. Ön tarafı beyazımsı gridir. Bu akbabalar, 85 cm kadar boya sahip olabilirler ve 4.5 kg ağırlığında gelirler. Hemen hemen 2 m kanat gerginliğine sahiptirler. Tüm yeni dünya akbabaları gibi kral akbaba da kuvvetli bir gagaya ve kuvvetli pençelere sahiptir.

Kral akbabalar sosyal ve sokulgan olmasalar da çiftler halinde yaşarlar ve geceleri topluca uyurlar. Gündüzleri kanatlarını hareket ettirmeden saatlerce havada süzülürler ve yiyecek ararlar. Yüksek dağlardan sakınırlar, en başta yağmur ormanlarında ve savanalarda bulunurlar.

Kral akbabalarının çok iyi bir koku alma duyuları ve keskin gözleri vardır. Besinleri başta leşler olmak üzere, balıklardan, küçük memelilerden ve yılanlardan oluşur. Leş başına vardıklarında birkaç düzine halinde toplanırlar, öteki akbabaları kovar ya da onların yiyeceklerini çalarlar.

Kral akbabalar her iki yılda bir kuluçka yatarlar ve yuva inşa etmezler. Yumurtalarını, genellikle 20 ile 30 m yüksekte olan ağaç dallarının çatallarına, kaya yarıklarına ya da kurumuş ağaç kütüklerine koyarlar. Dişi genellikle yalnızca bir tane kırmızımsı kahverengi lekeleri olan beyaz-sarı yumurta bırakır. Fakat nadiren kuluçkanın üç yumurtayı kapsadığı da olur. Her iki ebeveynin de eşit oranda katıldığı 55 günlük bir kuluçka süresinin sonunda genç kuş yumurtadan çıkar. Yavru ebeveynlerin kusağından, önceden hazmadilmiş besinlerle beslenir. Yuvada kalma süresi 80 ile 90 gün kadar sürer, sonrasında yavru yuvayı terk eder. Fakat sıklıkla 150 ile 600 gün kadar ebeveynleriyle bir arada kalır.

Kral akbabaların dağılım alanları meksika 'dan orta- ve güney amerika üstünden kuzey arjantin ve uruguay'a kadar yayılır. 

Tepkiniz nedir?

like
3
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0